Навіщо утеплювати фасад будинку?

Навіщо утеплювати фасад будинку?

Щоб в будинку було тепло і комфортно, необхідно, щоб в ньому справно функціонувала система опалення, і був правильно організований теплообмін із зовнішнім середовищем. У світлі безперервного підвищення цін на енергоносії все більш нагальним стає виконання другої умови, а саме - якісне утеплення будинку.

Замислюючись про утеплення будинку, його власник незмінно задається питанням, чи варто утеплювати фасад будівлі, чи є цей вид робіт реальною необхідністю, а не черговий даниною моді? Відповідь тут може бути тільки один - варто, і ось чому!

Для будівництва будівель найбільш часто використовується цегла, блоки або дерево. Матеріали для утеплення фасадів, якими вони б не були, вирішують цілий ряд серйозних проблем.

Перерахуємо їх по порядку:

• Захищає фасадні стіни від добових і сезонних перепадів температури повітря, сонячних променів і вітру, що запобігає їх швидке руйнування.

• Перешкоджає промерзання стін, яке може призвести до виникнення вогкості і грибка всередині приміщення.

• Усуває тепловтрати через зовнішні стіни, на частку яких припадає близько 60% від загальної витоку тепла, що, в свою чергу, дозволяє економити до 45% коштів на обігрів будівлі в холодну пору року.

• Запобігає нагрівання стін від сонячних променів і, як наслідок, підвищення температури повітря всередині приміщення в літню спеку. Відпадає необхідність в його кондиціонуванні, що економить чимало грошей.

• Забезпечує додаткову звукоізоляцію будівлі.

• Покращує зовнішній вигляд будинку завдяки широкому спектру можливих дизайнерських рішень при утепленні фасаду «мокрим методом».

Види утеплювачів для фасадів будинків

В технології утеплення фасадів будинків застосовуються різні види утеплювачів. Це можуть бути як сучасні синтетичні (пінополістирол, мінеральна вата) так і природні екологічно чисті матеріали (наприклад, базальтовий утеплювач). Однак усіх їх об'єднує відповідність певним вимогам, без яких неможливо домогтися якісного утеплення. До нм відносяться:

• низька теплопровідність, що дозволяє добре зберігати тепло всередині будівлі;

• хороша стійкість до впливу таких факторів зовнішнього середовища, як висока вологість (туман, дощ), сніг, вплив інфрачервоного і ультрафіолетового спектра сонячних променів, постійні температурні перепади.

Найбільшого поширення в сучасному світі набула технологія зовнішнього утеплення стін за допомогою «легкого мокрого методу». У європейських країнах на її частку припадає 70% всіх видів утеплювачів робіт. Одним з її переваг є наявність готових комплектів застосовуваних матеріалів, так званих систем безшовного утеплення.