Як вибрати металопрофіль за видами та маркуванням

Як вибрати металопрофіль за видами та маркуванням

Популярність профнастилу обумовлена різноманітністю його видів. Виробники пропонують споживачам металевий профіль для облицювання різних поверхонь і навіть для використання у несучих конструкціях і перекриттях. Щоб покупцеві легше було розібратися в цьому розмаїтті, відповідальні компанії маркують свою продукцію, але ці позначення потрібно ще вміти прочитати. Що означають літери та числа в описі видів профнастилу?

Призначення металопрофілю

Як ми вже говорили, профіль ділиться на призначення у кілька видів. Це стіновий - для облицювання стін, парканів, інших вертикальних поверхонь. Універсальний - листи, які можуть використовуватися і для стін, і для покрівлі. Покрівельний - міцний металопрофіль для перекриття будівель різних типів: від невеликих альтанок, до багатоповерхових будівель.

Першу відміну, яку має знати покупець - це висота хвилі та її форма. Чим більше цей показник, тим вище марка матеріалу. Стандарти для виготовлення такі:

  • С - стіновий профнастил має висоту гофри до 21 міліметра. На вертикальній поверхні матеріал не відчуває таких навантажень, як на даху. Тому цей показник може бути навіть мінімальним;
  • НС - універсальний використовується для вертикальних і горизонтальних площин. Тому його хвиля повинна мати висоту до 41 мм.
  • Н - покрівельний металопрофіль має бути міцніше, тому цей показник повинен бути більше 44 мм.

Якщо говорити про найдорожчий та міцний матеріалі, який призначений для застосування в несучих конструкціях, його гофра повинна бути вище 57 мм. Не всі виробники виготовляють такий матеріал, адже відрізнятися від інших марок він повинен не тільки хвилею, але й за іншими показниками.

Товщина та ширина листа

До маркування входять ще 2 важливих цифрових позначення характеристик. Товщина листа - це основний показник міцності. Для стінового товщина може бути до 0,45 міліметрів. Цього достатньо для прикраси стін, зведення парканів і воріт.

Універсальний лист може бути товщиною до 0,55 мм. Цього достатньо, щоб витримувати навантаження на невеликих площах. Ним можна облицьовувати стіни, а можна покрити невелику альтанку або сформувати козирок над входом. Цей матеріал не такий дорогий як покрівельний, але до його призначення не входить витримування великих навантажень.

Покрівельний металопрофіль повинен відрізняться значною товщиною листа. Тільки так він витримає шар снігу або льоду взимку чи палюче сонце влітку. Показника від 0,55 мм до 0,70 мм досить для виконання цієї функції.

Ширина листа буває повною і корисною. Повна - це ширина рівного листа без гофри. Корисна - це реальний розмір. Останній показник враховується при прорахунку необхідної кількості матеріалу, тому його ще називають монтажною шириною.

Виходячи з цих даних, маркування слід читати так:

З 18/1000 / 0,5 - стіновий профільний настил із висотою хвилі 18 мм, монтажною шириною 1 метр і товщиною листа 0,5 мм.

Озброївшись цими знаннями можна сміливо йти до магазин за металопрофілем.

При купівлі профнастилу https://psm-profile.com.ua/ необхідно буде володіти цими знаннями, більш детально про характеристики певного виду можна дізнатися у консультанта.