Силовий та несиловий кабель

Силовий та несиловий кабель

Звичайний та силовий кабель.

Силовим вважається кабель, який розрахований на напругу від 1000В, вони більше використовуються на виробництвах, для прокладання під землею та водою, оскільки мають додатковий броньований захист, який рятує від різноманітних механічних пошкоджень. Звичайні силові кабелі повсюдно використовують для побутових потреб, наприклад, для освітлювальних приладів і навіть вуличних ліхтарів. На сайті https://ital-tecno.com.ua/kabelyno-providnikova-produktsiya/kabely/ ви можете ознайомитись з великим вибором різних кабелів та придбати той, який найкраще підійде саме для ваших потреб.

Відмінності та подібності.

Є у цих кабелів як подібності, так і відмінності.

Обидва види кабелів можуть мати жили як з міді, так і з алюмінію, можуть бути багатожильні або одножильні. За типом конструкції та діаметром перерізу теж можуть бути однаковими. Також і середовище застосування може бути схожим, наприклад, обидва види можуть використовуватися для ліній електропередач житлових будинків, різних установ, громадських або адміністративних, якщо там немає встановленого потужного обладнання.

Основна відмінність стосується конструкції кабелів. Несилові складаються з жили, мідної або алюмінієвої, яка проводить струм, вона може бути як одна, так і кілька в скрутці; ізоляції, зазвичай із термопластичного ПВХ; оболонки (спеціальний папір, полімер чи сталева броня). А силові мають, крім усього цього, додаткове заповнення для ізоляції і обов'язково посилену броню, оскільки вони проводять потужність на порядок вище і потребують кращого захисту внаслідок суворих умов експлуатації, вони схильні до великих навантажень і перегріву. Силові витримують температуру до +70С, а при короткому замиканні не виникає плавлення металу навіть за +130С. Силові кабелі можна використовувати як для внутрішніх робіт, так і для зовнішніх, включаючи прокладання кабелю в землі. Робоча температура у них від -50С до +50С, це дає їм велику перевагу у пожежобезпечності та надійності.

Застосування.

Звичайні кабелі застосовують для світильників (звичайних та вуличних) та роботи лінії електропередач, там де навантаження мінімальні або середні, а умови експлуатації не вимагають підвищеної безпеки як для навколишнього середовища, так і для людини, а силові не обмежені в можливостях застосування. Броньовані силові зазвичай використовуються в аеропортах, на залізниці, у портах, якщо потрібна висока потужність в суворих умовах використання.

Однак, силові кабелі і коштують набагато дорожче, ніж несилові, тому вибираючи відповідний кабель, звертайте увагу в першу чергу на умови, за яких він буде використовуватися, можливо є резон використовувати саме звичайні кабелі.